Pentru alegerea arzătorului adecvat, va trebui să urmăreşti două aspecte – cam cât va fi folosit în decursul turei şi cam cât combustibil vei avea nevoie.
Se găsesc o gamă largă de arzătoare, de la modele „de buzunar” până la aragaze voluminoase cu ochi dublu de camping.În general arzătoarele cu gaz sunt mai curate şi necesită mai puţină întreţinere dar buteliile sunt mai greu de procurat în locuri izolate, iar cele pe benzină au putere calorică mai mare cu un combustibil mai la îndemână dar necesită o oarecare experienţă şi îndemânare în folosinţă.
Majoritatea arzătoarelor de tură funcţionează cu gaz lichefiat de mare pesiune sau combustibil lichid. Ambii combustibili ard în formă gazoasă, în timp ce depozitarea şi păstrarea se face în formă lichidă.
Ambele tipuri de arzătoare, indiferent dacă funcţionează cu gaz sau benzină, se compun din două subansamble majore: rezervorul şi arzătorul.Unele modele sunt conectate cu furtun, la altele arzătorul se înşurubează direct pe rezervor. Combustibilul ajunge în arzător datorită presiunii din rezervor. În cazul buteliilor cu gaz, recipientul este sub presiune din fabrică, la arzătoarele pe benzină se crează presiunea încălzind recipientul sau acţionând o pompiţă.
Avantaje – Curate şi uşor de întreţinut, economice, mai simplu de aprins şi de utilizat decât cele pe combustibil lichid. Gazul se aprinde instant şi arde la capacitatea optimă, nu necesită preîncălzire sau alte pregătiri premergătoare.Valoarea calorică este relativ constantă până aproape de terminarea gazului, reglarea flăcării este simplă şi intuitivă.
Dezavantaje – La majoritatea modelelor, puterea calorică şi flacăra scade deodată cu scăderea temperaturii sau creşterea altitudinii. Modelele de aragaze cu butelia neîncărcabilă sunt mai scumpe de utilizat pe termen lung faţă de cele cu benzină. Buteliile de schimb sunt greu sau chiar imposibil de găsit în locuri izolate.
Arzătoare pe benzină
se pot utiliza cu costuri reduse fiindcă benzina se găseşte pretutindeni. Au puterea calorică mare şi sunt foarte eficiente la temperaturi scăzute sau altitudini mari. Pot funcţiona cu benzină uşoară sau cu benzină normală auto de la pompă.
Aprinderea arzătoarelor pe benzină necesită îndemânare şi experienţă.
La modelele mai simple, presiunea pentru funţionare se face cu ajutorul preîncălzirii. Se toarnă într-un recipient sub duza de ardere sau furtun o anumită cantiate de combustibil (benzină sau spirt), care aprins, va încălzi instalaţia, generând presiune în rezervor. În momentul deschiderii valvei de debit, combustibilul va ieşi sub formă de vapori presurizaţi prin duza arzătorului. Presiunea la anumite modele se face cu ajutorl unei pompe manuale Prezenţa pompei la un arzător nu exclude preâncălzirea.
Funcţionarea arzătoarelor pe benzină nu este la fel de constantă ca şi în cazul celor cu gaz, iar reglajul lor este mai greoi. Până nu ajunge arzătorul la temperatura şi presiunea optimă de funcţionare, arde neregulat, poate scoate fum sau stropi combustibil.Nu este recomandată folosirea lor în locuri extrem de înguste, fără ventilaţie sau cort. Atunci se pot folosi când flacăra este albastră şi arde cu un zumzet constant.Dacă intensitatea flăcării scade şi nu poţi compensa din robinet, trebuie să măreşti presiunea prin pompă sau să reumpli rezervorul după ce ai stins arzătorul şi s-a răcit.
Arzătoare cu spirt
Aceste arzătoare sunt extrem de simple şi funcţionează cu spirt denaturat sau cuburi. Nu dispun de robineţi, duze sau alte piese complexe, aşa că şansele de a se strica sunt minime. Dezanavtajul este puterea calorică redusă timp îndelungat de gătit şi consumul relativ mare de combustibil.
Arzătoare multicombustibil
În paleta de produse Mountex, există arzătoare care funcţionează cu mai multe tipuri de combustibil. Sunt mai scumpe în general ca celelalte arzătoare, dar dacă nu ştii pe unde ajungi sau care sunt condiţiile de consumabile şi vrei să îţi măreşti şansele de a găsi combustibil adecvat, acestea sunt cele mai recomandate.
Performanţele arzătoarelor depind în mare măsură de mărimea şi forma capului de ardere. În cazul celor pe benzină ele sunt asemănătoare, dar cele pe gaz sunt de foarte multe feluri şi forme. Dacă ai nevoie să găteşti doar de 1-2 ori pe zi, nu mai mult de 5-10 minute, atunci arzătorul optim pentru tine va fi unul mic cu cel mai mic tip de butelie. De obicei în cazul drumeţiilor, 2-3 persoane gătesc împreună mai multe mâncăruri pe zi. Chiardacă aceste mese sunt simple, va fi nevoie de un model mai mare şi mai performant cu o butelie mai mare pentru a fi suficientă.Butelia mai mare este mai stabilă, şi se răstoarnă mai greu vasul cu apă pus la încălzit. Pentru mai multe persoane sunt recomandate arzătoarele cu picioare rabatabile, poziţionabile pe sol sau pe masă. Sunt modele de arzătoare care formează un sistem complex împreună cu vasele, şi pot fi folosite chiar şi în vânt mai puternic sau se pot agăţa în cort. Dacă în excursiile tale te deplasezi cu maşina, un surplus de greutate nu constituie dificultate şi este de recomandat să iei cu tine un arzător mare şi eficient.
După ce ţi-ai ales tipul de arzător, este esenţial să le compari performanţele. Iată câteva criterii de reţinut.
Aceste valori sunt maxime şi date în condiţii ideale. În aer liber apar factori imposibil de estimat cum ar fi : temperatura, vânt, impurităţi în duză sau cap de ardere, calitatea gazului folosit, etc.
Este dificil de prezis întotdeauna cantitatea de combustibil pe care îl vei folosi. Arzătoarele cu combustibil lichid consumă cca 120 ml pentru o băutură caldă şi un fel de mâncare.
Dacă trebuie să topeşti zăpadă pentru a găti, consumul se va dubla.Buteliile medii în cazul arzătoarelor cu gaz (225-250gr) ajunge la cca 3 zile de gătit pentru 2 persoane în condţii normale de vară. La altitudini mari sau în frig extrem acest timp se poate înjumătăţi.
Din cele descrise mai sus reiese că arzătorele pe gaz funcţionează în mod asemănător aragazului de acasă, deci nu va trebui să te ocupi foarte mult de întreţinere. O curăţare în caz că s-a murdărit sau s-a vărsat ceva peste, este tot ceea-ce are nevoie.
Arzătoarele pe benzină sunt mai pretenţioase. Dacă combustibilul nu este adecvat specificaţiilor, duzele se vor înfunda, şi nu este cert că vei avea cu ce să le desfunzi, să-l desfaci sau să-l cureţi. Este important să ai la tine alcool tehnic pentru preîncălzire pentru că nu lasă scrum. Este bine să laşi să ardă la intensitate maximă după ce ai terminat de gătit să se încingă capul de ardere.Este recomandat să porţi cu tine sculele pe care le-ai primit cu arzătorul - ac, cheie pt şuruburi şi duze, garnituri de rezervă, etc.