În acest articol încercăm să subliniem diferenţe esenţiale şi funcţionale între îmbrăcămintele tipice activităţilor de iarnă. După lectură, vei putea să îţi selectezi îmbrăcămintea de iarnă în cunoştinţa unor informaţii elementare indispensabile.
În orice excursie sau tură mai tehnică este esențială alegerea echipamentului adecvat. Pe vremuri se purta tricou de bumbac, cu pulover de lână, căciulă tricotată de bunica și dacă ai avut noroc să posezi, atunci geacă de puf. Față de îmbrăcămintele de azi, acelea erau grele și incomode, în care te simțeai ca și omul de tinichea din povestea vrăjitorului din Oz. În zilele noastre avem nenumărate variante pentru alegerea îmbrăcămintelor adecvate și provocarea constă în alegerea hainelor potrivite pentru activitatea potrivită, în scopul de a atinge un maxim de performanță și totodată confort.
În sistemul de echipare funcţional, stratul de bază are rolul de a îndepărta transpiraţia de corp,stratul intermediar(Thermal Layer) de izolaţie termică, iar stratul exterior (Outer Shell) are rol de protecţie împotriva intemperiilor.
Timpul a trecut peste combinezoanele vechi de schi.Pentru o versatilitate mai bună și alte motive practice îmbrăcămintea exterioară de schi în zilele noastre se compune din geacă și pantaloni separați. Impermeabilitatea gecilor de schi moderne este asigurată de membrana aflată pe sau în structura țesăturii. În multe cazuri chiar și cusăturile sunt lipite sau sudate pentru a nu permite apa să pătrundă în interior. Majoritatea gecilor se fabrică în culori vii, nu numai din motive de modă ci și pentru o vizibilitate mai bună în condiții dificile sau avalanșă. Un accesoriu esențial tipic pentru aceste geci sunt fustele de zăpadă, care la modelele mai bune au interiorul cauciucat pentru a nu aluneca din poziție, împiedicând astfel pătrunderea zăpezii sub haine în cazul unei eventuale căzături. Pantalonii de schi sunt deasemenea impermeabili, cu membrană similară gecilor. Elementele esențiale sunt reglajul din talie pentru a potrivi la fix cu diverse straturi de îmbrăcăminte și fermoarele sau sistemul de scai de pe craci, care permit încălțarea clăparilor sub pantaloni. Sunt mai multe modele de îmbrăcăminte, unde geaca se poate îmbina cu pantalonii adecvați.
Gecile de snowboard seamănă cu gecile de schi, dar pe motivul frecvenței căzăturilor dispun de întărituri la coate sau sunt fabricate din material mai gros. Croiul acestor geci este de regulă mai lung și mai larg, făcând posibil echiparea unor dispozitive de protecție pentru coloană sau brațe. Deoarece cu snowboardul echipat pauzele se fac stând pe jos, în zăpadă, aceste îmbrăcăminte dispun de impermeabilitate mai bună, deseori în detrimentul respirabilității lor.
Deoarece schiatul și snowboardingul pe pistă se alternează deseori cu pauze (de ex așteptare la teleschi) izolația acestor îmbrăcăminte este esențială. În majoritatea cazurilor gecile și pantalonii pentru schi și snowboarding sunt dotate cu căptușeli din materiale sintetice. Este foarte important ca materialul din căptușeală să se usuce rapid, pentru a permite distracție și confort chiar și o zi întreagă în care ai transpirat de mai multe ori dar te-ai și uscat fără a te răci. În lipsa căptușelii sau în caz de frig mai extrem, recomandăm purtarea unor îmbrăcăminte de corp. Stratul de bază are rolul de a îndepărta transpirația de pe suprafața corpului, păstrând astfel piele uscată chiar și în decursul unor activități mai extreme. (Subpantaloni sintetici pentru EL și pentru EA| Bluze de corp femei- bărbați aici )
Alternativa pentru îmbrăcămintea de corp sintetică este lâna merinos. În paleta de produse MOUNTEX se găsesc produse ICEBREAKER pentru stratul de bază și tratul intermediar. Aceste produse sunt rezistente la mirosurile neplăcute și se pot purta mai multe zile în șir fără a le spăla. Recomandăm îmbrăcămintea de corp sintetică pentru activități foarte intensive unde evacuarea transpirației, uscarea rapidă și rezistența la uzură sunt esențiale. Acestea însă sunt recomandate a fi spălate după 1-2 purtări.
Ski-touringul este un sport dinamic în care se alternează progresia pe pante cu schiatul. Avansarea pe pieile de focă necesită multă energie și din acest motiv este esențial să alegem îmbrăcăminte cu respirabilitate foarte bună. Alegerea ideală pentru acest tip de mișcare este geaca softshell, al cărui exterior rezistă la vânt și precipitații ușoare, iar interiorul flaușat sau din polar menține căldură suficientă. Gecile și pantalonii softshell sunt de regulă croite sportiv pentru a minimaliza rezistența la vânt, care pare neglijabilă la prima vedere, dar pe termen lung poate face o diferență enormă. Marele avantaj al softshellurilor este elasticitatea materialului care le conferă un confort sporit. Deseori în ture de schi este recomandat să iei cu tine în rucsac o geacă de puf sau o geacă cu membrană impermeabilă care îți va prinde extrem de bine în cazul în care te oprești sau trebuie să aștepți după cineva.
În funcție de natura ieșirilor îți pot fi extrem de utile acele produse tehnice speciale, care fac față condițiilor speciale și dispun de caracteristici deosebite care dispun de căptușeli primaloft și membrane în direcția progresiei și pe spate, unde se așează rucsacul, au material respirabil și elastic Power Stretch™.
Echipamentul de bază în snowshoeing sunt rachetele de zăpadă și încălțămintea adecvată. Sunt recomandate în acest sens încălțămintele fabricate special pentru acces în zăpadă. În paleta de produse MOUNTEX avem câteva modele speciale pentru acest tip de activitate, cum ar fi: The North Face Chilkats, sau altele.
Exteriorul gecii trebuie să fie impermeabilă și rezistentă la vânt, deoarece în munți se schimbă frecvent și pe neașteptate condițiile meteo, iar dacă te aventurezi mai departe de pistă sau cabană, atunci îți va fi mai greu să ajungi înapoi. Sunt frecvente ninsorile abundente sau vântul puternic, condiții în care sunt ideale gecile 3în1, ale căror straturi se pot despărți și purta separat în funcție de temperatură și prezența precipitațiilor. Gecile de puf nu sunt recomandate pentru ture intensive de iarnă, ele izolează prea bine și sunt prea călduroase pentru activități dinamice.
Pantalonii de tură pentru iarnă pot fi din softshell sau pantaloni cu membrană, sub care nu strică un strat de bază, varianta modernă a izmenelor de odinioară. În caz de frig extrem în orice caz trebuie un strat intermediar solid, cu proprietăți termoizolante adecvate. Un avantaj clar în ture de iarnă oferă pantalonii exteriori cu fante de aerisire, care se pot desface în cazul în care se oprește vântul sau ne e cald.
În decursul turelor de iarnă te poți aștepta oricând că trebuie să stai într-un loc. Dacă stai mai mult de 10-15 minute, te poți răci. În caz că trebuie să stai mai mult, pot apărea primele semne ale hipotermiei, adică dârdâitul și buzele albastre. Este esențial să fii pregătit (ă) pentru asemenea situații și să ai la tine o geacă de puf sau o geacă cu umplutură sintetică sub geaca exterioară shell, un termos bine izolat cu niște ceai cald sau chiar și niște încălzitoare de mâini și de picioare.