Sfaturi pentru alegerea dispozitivului de asigurare

Hai să facem o recapitulare a tehnicii de asigurare. Cel care asigură (secundul) este lonjat într-un stand şi filează pe cel care urcă (capul de coardă). În timpul ascensiunii se pun bucle echipate în pitoane sau amaraje sau se folosesc amaraje cu expansiune pentru a fixa coarda. Eventuala cădere a capului de coardă este frânată de cel de jos din stand cu ajutorul unui dispozitiv. Capul de coardă odată anujs într-un stand superior(regrupare) se lonjează şi îşi va asigura secundul în ascensiune.
Esenţa dispozitivelor de asigurare este frânarea corzii prin utilizarea forţelor de frecare manifestate de trecerea corzii prin ele. În aşa fel, cel care asigură, va putea ţine coarda în mână fără să o scape la un eventual şoc.


Sunt două categorii de dispozitive de asigurare. Cele care necesită supraveghere şi control permanent şi cele cu mecanisme de autoblocare.



Dispozitive simple

Plăcuţe

De regulă foarte simple, au forma unei plăci rotunde, pătrăţoase sau pot fi de forma unui trunchi de piramidă, de aluminiu, găurite oval cu două găuri paralele(majoritatea) şi cu o buclă de cablu de oţel pentru fixare. Compacte, uşoare şi simple de folosit. Modul de conectare este desenat pe corp, se trece bucla de coardă printr-o gaură (dacă se foloseşte coardă dublă, în ambele) şi se ataşează de carabiniera cu filet trecută prin bucla de ataşare cu care se fixează de ham.

Se pot utiliza cu mai multe grosimi de coardă, simplă sau dublă, şi sunt extrem de răspândite. Nu torsionează coarda, şi se pot folosi şi la coborâre prin rapel. Se pot folosi atât la asigurarea capului de coardă cât şi la secund. Modelele asimetrice oferă posibilitatea de a ţine în mână coarda pe partea mai lejeră ca în caz de şoc, solicitarea mâinii să fie mai mică.
Toate modelele sunt utilizabile la rapel. Ambele părţi ale corzii trecute prin inelele standului se trec prin câte o gaură a dispozitivului, şi prin carabiniera cu filet ataşată de ham. Se ţine şi se filează treptat capătul corzii opus standului, care va intra în dispozitiv. Strângând mai mult sau mai puţin capătuld e coardă care urmează să intre în dispozitiv putem regla viteza de coborâre. Modelele asimetrice sunt mai uşor de controlat datorită formei care permite mai multe grade de frecare.


Opturi

După cum reiese şi din denumire, aceste dispozitive au forma unui 8 cu o buclă mai mare şi una mai mică. Se pot folosi aproape cu orice tip de coardă, simplă sau dublată, coeficientul de frânare depinde de diametrul corzii introduse. Se folosesc pentru rapel, NU este recomandată utilizarea lor ca dispozitive de asigurare.

Dispozitive autoblocante

Sunt echipamente care îndeplinesc o funcţie asemănătoarte centurii de siguranţă din autovehicule. În caz de şoc, coarda se blochează în echipament. Tehnica de asigurare este similară cu cea a dispozitivelor simple, diferenţa fiind doar faptul că nu trebuie depus efort la frânare. Sunt dispozitivele ideale, dacă perechea nu are aceeaşi greutate. Pentru coborârea coechipierului se foloseşte o manetă cu care se poate regla viteza acestuia.

Dispozitivele autoblocante se pot folosi doar pe dimensiuni de coardă între 9,7 şi 11 mm, din acest motiv se pot folosi doar la pereţi scurte, sportive şi faleze mari. Se pot folosi doar pe o singură coardă, capătul acesteia trebuie fixat în regrupare. Tehnica recuperării corzii este descrisă în manual.

Atenţie! Utilizarea dispozitivelor de coborâre-asigurare trebuie ştiut la nivel de rutină înainte de ajunge cu ele pe traseu.  Dacă ai decis să cumperi un dispozitiv încă necunoscut, recomandăm studierea manualului în detaliu şi încercarea/testarea în condiţii de siguranţă. Folosirea neadecvată a dispozitivelor autoblocante poate fi periculoasă! Introducerea corzii în mod necorespunzător sau folosirea corzilor neadecvate pot conduce la accidente mortale! Tracţiunea excesivă a braţului pentru frânare în loc de eliberare poate anula efectul de frânare a dispozitivului.

Recomandăm absolvirea unui curs de alpinism înainte de utilizarea dispozitivelor pe teren. Prezenta descriere nu este un ghid pentru utilizarea acestor produse. Informaţiile de mai sus au doar caracter informativ.