Sfaturi pentru alegerea vaselor şi bidonului

La prima vedere, alegerea vaselor pare un aspect legat de gust sau preferinţe subiective. În ceea-ce urmează vom încerca să îţi atragem atenţia asupra faptului că în condiţii montane sau de campare nu sunt aceleaşi condiţii. Dacă trebuie să duci bucătăria în spate în locuri extreme, vei realiza că singurul vas pe care îl vei duce cu tine, va fi cel în care vei face mâncare, vei servi dacă sunteţi mai mulţi şi vei folosi drept farfurie. Majoritatea turiştilor totuşi, poartă un set de bază pentru a acoperi minimul necesar.


  • 1 vas pentru fiert apă sau ceai, preferabil inox
  • 1 vas pentru gătirea mâncărurilor unsuroase, de regulă cu interior de teflon
  • 2 pahare sau căni (unul cu perete dublu)
  • 2 farfurii de inox sau plastic
  • 2 tacâmuri sau spork (combinaţie dintre lingură şi furculiţă)


Alpiniştii de regulă şi unii turişti aleg vasele în aşa fel încât să se potrivească unul în celălalt. Astfel se poate face economie de spaţiu. Este esenţial să acordăm atenţie la asemenea aspecte.

Seturi de masă

Seturile pe care vi le oferim sunt făcute să se potrivească pentru a forma un bagaj compact. Chiar şi cele mai extensive care au mai multe vase, capace, mânere de vase şi pahare sunt compactabile în cel mai mare vas din set. În cazul unor modele, încape şi o butelie cu arzător în cel mai mare vas.  Nu trebuie să porţi întotdeauna tot setul cu tine. Alege în funcţie de nevoile pe care le estimezi în tură/excursie. 
Vasele pliabile – Unii alpinişti renunţă la vase din cauza volumului şi a faptului că oricât de minuţios împachetate, tot rămâne loc în vase. Pentru aceştia putem oferi vasele pliabile produse de firma Orikaso. Pahare, farfurii, căni, pahare şi tăvi poţi plia asemenea unui origami din coli speciale de polipropilenă. După ce s-au golit, le poţi transforma înapoi în coli.
Recomandare: Dacă foloseşti vase mai mari Orikaso şi le umpli cu supă sau mâncare fierbinte, nu le întinde colegului peste sacul de dormit. Deşi sunt rezistente la temperaturi ridicate, nu au ţinuta unui vas normal cu urechi de tablă.

Bidoane, Termosuri, căni


Bidoane - Recipiente pentru păstrarea lichidelor, de regulă cu pereţii rigizi asemenea vaselor, produse din aliaje uşoare, inox sau plastic. Majoritatea se închid cu capace filetate ţi au volumul între 0,6 şi 1 litru. Volum mai mare nu se poartă de regulă pentru că ocupă loc mult prea mare în rucsac. Bidoanele cu pereţi flexibili sunt mult mai adecvate portului în rucsac, dacă va trebui depozitată o cantitate mai mare de apă. Din acestea  chiar şi mai multe de 2-3 litri într-un singur buzunar de rucsac. Avantajul acestora este, că în funcţie de micşirarea cantităţii de apă le scade şi volumul. Odată golite, vor ocupa loc nesemnificativ de mic.


Bidoanele de plastic de obicei şi câteodată şi cele de aluminiu, preiau gusturile, aromele din băuturile aromate, şi este recomandată spălarea sau clătirea lor îndată ce s-au golit. Bidoanele de inox sunt mai uşor de curăţat, dar în condiţii de campare nu întotdeauna avem apă suficientă pentru a le putea spăla din abundenţă.
Este recomandat să nu schimbi tipul de lichid din bidon. Cel cu apă să rămână cu apă.
Termosuri – Pentru ceaiuri fierbiţi, cafea, cele mai bune sunt cele indestructibile de oţel şi cu perete dublu . Sunt ceva mai uşoare dar nu izolează la fel de bine cele din plastic. Putem oferi termosuri pentru depozitarea mâncării, pentru cei care în condiţii montane nu vor să renunţe la o mâncare caldă pe drum. Sunt disponibile în mai multe dimensiuni, şi prin gura largă la modelele mai mari se pot pune şi mâncăruri mai solide, mai consistente.
Pahare şi căni – Cănile de inox de diferite forme şi mărimi au avantajul de a putea fierbe apă sau alte lichide în ele. Cele cu capac sau perete dublu vor ţine calde băuturile timp îndelungat.

Materialele vaselor


Aluminiul – Acestea sunt cele mai uşoare şi mai ieftine vase, cu calităţi termoconductoare excelente dar datorită maleabilităţii materialului se pot îndoi, înfunda foarte repede. Se găsesc o serie de vase de aluminiu care nu au suprafaţa tratată, în concluzie nu pot fi folosite la prepararea mâncărurilor acide pentru reacţia lor chimică cu acestea. Interiorul bidoanelor de aluminu de obicei este tratat.
Inoxul – conductivitatea termică este mai slabă decât la vasele de aluminu, însă dunt extrem de rezistente. Vasele, termosurile şi cănile din inox sunt extrem de nepretenţioase şi versatile. Pot fi încălzite, puse pe jar, sau chiar frecate cu nisip dacă nu ai detergent la tine.
Aliajele de titan – Sunt vase foarte uşoare şi rezistente. Dacă vrei să ai vase cât mai uşoare, caută-le pe acestea. Din păcate preţul lor ridicat este dezavantajul faţă de celelalte materiale.
Teflonul – În vasele căptuşite cu teflon nu se arde mâncarea. Dacă rămân urme totuşi, acestea se pot îndepărta cu uşurinţă. În condiţii de tabără este uşor de deteriorat acest strat.
Plasticurile – Sunt foarte ieftine, uşoare, şi rezistente la solicitări mecanice. Dezavantajul lor este că nu se poate încălzi/fierbe mâncare în ei. Se pot topi sau deforma dacă servim ceva foarte fierbinte, iar unele vase preiau gusturile/aromele mâncărurilor foarte uşor.

Alte articole de bucătărie

Dacă vorbim de articole de bucătărie, extremiştii poartă cu ei doar un vas de metal multifuncţional, o lingură/furculiţă şi un burete de spălat vase. Noi îţi putem oferi posibilitatea să te alinţi cu mici articole  speciale care îţi vor face drumeţiile/excursiile  mai confortabile. De la presa de usturoi, diverse recipiente pentru condimente, căni de ceai şi până la maşina de expresso ultra-uşoară avem toată paleta de produse pentru a potrivi condiţiile de campare şi posibilităţile de gătire preferinţelor tale.
Cafeaua în condiţii de drumeţie – Mulţi preferăm cafeaua de dimineaţă. Până acum cei care nu puteau fără, trebuiau să se mulţumească cu cafeaua turcească făcută în cană, sau gustul sintetic al cafelelor instant. Cu gândul la voi, am introdus în paleta de produse maşina de expresso portabilă. Trebuie doar să dispui de câteva linguriţe de cafea măcinată.
Tacâmuri – Majoritatea tacâmurilor de acasă sunt prea mari, lungi, voluminoase pentru a fi cărate timp de mai multe zile în spate. Unii preferă tacâmurile produse pentru armată care sunt rezistente dar foarte grele, alţii preferă tacâmurile de plastic. Minimaliştii, dar din ce în ce mai mulţi folosesc o combinaţie între furculiţă şi lingură, care au într-o parte nişte dinţi asemănători cuţitelor de carne. Acestea sunt numite SPORK de către producătorul Light My Fire.